Mire jó a vasbor?

A népi megfigyelések és a legújabb kutatási eredmények alapján a vörös gyümölcsök fogyasztása előnyös lehet vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési elégtelenség, csökkent teljesítőképesség esetén is.

Ezen túlmenően a bennük található rezveratrol és a több ezer bioflavonoid részt vesznek a sejtek öregedésének lassításában, a sejtosztódás szabályozásában, valamint a szív és érrendszer egészségének megőrzésében. A vörös gyümölcsökben lévő bioaktív hatóanyagok az alábbi területeken végeznek kiváló munkát.

vasbor

A sejtek öregedésének lassítása

A telomer az emberi kromoszóma végén található, gyűszűszerű képződmény, amelynek feladata a DNS-ünk védelme. Minden emberi sejt tartalmaz kromoszómákat, ezek tárolják a DNS-t. Minden egyes kromoszóma végén 92 telomer található, amelyek a DNS minőségének megőrzéséért és fenntartásáért felelősek. Testünkben a sejtek minden nap reprodukálódnak. Amikor megszületünk, akkor a telomerünk még hosszú. A sejt minden egyes osztódásakor a telomer megrövidül, és egyre rövidebbé válik, elkezdődik az öregedés. Amikor a telomer hossza eléri a kritikus rövidséget, akkor a sejt eléri az öregkort, elveszíti további osztódási képességét, elhasználódik, leépül és elhal. Ez jól érzékelhető arcbőrünk öregedésén. A resveratrol enzimatikus úton a gének aktivizálásán keresztül vesz részt a telomer megőrzésében, meghosszabbításában. Jelenleg ez az első számú anti-aging (öregedés ellenes) molekula, melyet ismerünk. A legdrágább kozmetikai készítmények, táplálékkiegészítők hatóanyaga.

A sejtosztódás szabályozása

A szabadgyökök, azon túl, hogy gyorsítják a telomerek pusztítását, hozzájárulnak számos degeneratív betegség, így rák kialakulásához is.

Ezen túlmenően szerepe van a programozott sejthalál folyamatában, segíti ugyanis beindítani a rákos sejtek önpusztító machanizmusát. Jó tudni, hogy a tumor-invázió esetén a rezveratrol fékezheti azoknak az ereknek a burjánzását, melyek táplálják a daganatot. Méregtelenítés során akadályozza a környezetből származó idegen anyagok rákkeltővé válását.

antioxidáns szabadgyök

Szív-és érrendszer védelme

  • A rezveratrol és a bioflavonoidok megakadályozhatják a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződést. Megőrizhetik az erek rugalmasságát és gátolhatják az érelmeszesedést. Részt vehetnek a vérnyomás szabályozásában.
  • Csökkenthetik a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, javíthatják az inzulin érzékenységet.
  • Kiemelkedően erősíthetik az immunrendszert.
  • Fontos tudnunk, hogy ezek a bioaktív hatóanyagok döntő fontosságúak, a hirtelen szívhalál és az agyvérzés elkerülése érdekében, valamint a vastagbél, a prosztata, a méh, emlők és a bőr rosszindulatú elváltozásainak megelőzésében.
  • Kulcsfontosságú szerepük van a melanoma kivédésében.
  • Érdemes tudni azt is, hogy ezek a molekulák gyulladásgátló hatásúak, így jelentősen javíthatják többek között az asztmások, az allergiások, az ízületi és visszér bántalmaktól szenvedők életminőségét. Támogathatják a nemi szervek működését, segíthetik a kívánt hormonszint fenntartását. Fokozhatják az energiatermelést, az aerob kapacitást, növelhetik a szívizom teljesítményét. Még idős korban is serkenthetik az agyműködést, továbbá minden korosztálynál pozitívan hathatnak a mentális képességekre.
  • Segíthetik a tejsav lebontását, így gyorsíthatják az izomláz megszűnését.
  • Óvhatják a sejtmembránt és ezáltal a bőr szépségét, rugalmasságát.
  • Védhetik az A, C, E vitaminokat a károsodástól.
  • Hatással vannak a zsíranyagcserére, ülő foglalkozásúaknál is segíthetik a testsúly optimalizálását, növelik a HDL koleszterin (jó koleszterin) arányát.
szederbor pohárban

Rendelje meg most vasborát!